fbpx

Share
5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágunk a tervezésbe

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágunk a tervezésbe

olvasd el, hogy ne érjen meglepetés az első konzultáción 🙂

TELEK

Még nincs meg a telek? Semmi gond, ez a legjobb időpont, hogy felkeress bennünket. Minden építési telekre szigorú jogszabályok vonatkoznak, amelyek alapvetően meghatározzák a tervezendő épület külső-belső struktúráját. Ilyen esetben az előre egyeztetett elképzeléseknek megfelelően keresünk telket, így biztos, hogy az valósulhat meg, amit elképzeltél.

Egy telek esetében tisztázni kell, hogy egyáltalán lehet-e rá építeni, azaz építési telek-e. Ha a telek nem közművesített, akkor gondoskodni kell a víz, villany, esetleg gáz, csatorna bevezetéséről. Ez a te dolgod lesz. Költséges és időigényes művelet, tehát mindenképpen hozzá kell számolni a telek vételárához.

Hogyha adott a telek, két alapadatra már az első konzultáción szükségünk van: a tulajdoni lapra, és a térképmásolatra. A tulajdoni lap a tulajdonviszonyokat és az esetlegesen felmerülő egyéb speciális adottságokat tisztázza (pl. vezetékjog). Az ingatlan-nyilvántartási térkép a telket mutatja térképen, jellemzően 1:1000-es nagyításban. Ha van ügyfélkapud, le tudod kérni ezeket a földhivatal online rendszerében.

 

FINANSZÍROZÁS

El kell döntened, hogy mennyi pénzt szánsz a projektre. Ez egy fontos információ nekünk is, hogy figyelmeztetni tudjuk magunkat és téged, ha egy-egy megoldással több pénzt költenénk el, mint amennyi rendelkezésre áll. Érdemes tájékozódni a reális építési költségekről négyzetméterenként, ebben szívesen segítünk.

 

JOGI HÁTTÉR

Ha magánszemélyként, saját részre szeretnél 300 m2-nél kisebb, egylakásos családi házat építeni vagy bővíteni, akkor „nem kell hozzá engedély”. Ezesetben az eljárás egyszerű bejelentés lesz. Sajnos ez csak a nevében egyszerű, neked és nekünk is bonyolultabb és költségesebb, mint az engedély volt. Erről bővebben a következő cikkünkben írunk.

Minden más esetben először egy építési engedélyezési tervdokumentációt készítünk, és a jogerős építési engedély után következnek a kivitelezési tervek.

 

A SZEREPLŐK

 • építtető

Ez vagy Te, az egész folyamat legfontosabb szereplője.

 • építész

Ezek vagyunk mi, mi tervezzük a házad és koordináljuk a tervezési munkát. Neked elég csak velünk tartani a kapcsolatot.

 • szakági tervezők (alapesetben: tartószerkezet tervezés, épületgépészet, épületvillamosság)

Ők a mi alvállalkozóink, speciális szaktudásukkal járulnak hozzá a tervezéshez.

 • geodéta (földmérő)

Ő fog kimenni Hozzád, hogy a meglévő állapotnak megfelelő térképet készítsen, mert a földhivatali nyilvántartás csak új parcellázásnál fedi a valóságot.

 • geotechnikus (talajmechanika)

Családi háznál nem kötelező, de ajánlott. A talaj jellemzőinek vizsgálatával információt ad a tartószerkezet tervezőjének, aki így kisebb, költséghatékonyabb alapozást tervezhet (ha megspórol rajta 5 m3 betont az 50 m3-ből, már érdemes volt elkészíttetni a vizsgálatot!)

 • kivitelező

Ő fogja felépíteni a házad. Gondosan válaszd meg, rengeteg múlik rajta! Ettől függetlenül a tervezési művezetések alkalmával ott leszünk mi is, és kötelességünk szólni, ha valami nincs rendben.

 • felelős műszaki vezető

Ő a kivitelező alkalmazottja, aki őrködik afelett, hogy minden szakszerűen, a terveknek megfelelően épüljön.

 • műszaki ellenőr

Ő a kivitelezés során a legjobb barátod, a Te “alkalmazottad”. Felügyeli, hogy minden szakszerűen és a tervek szerint menjen az építkezés során.

 • a hatóság

Melyik, mikor, miért…Róluk külön poszt fog szólni.

 

ÉS A LEGFONTOSABB: AZ ÁLOMOTTHON

Régi igazság, hogy jó választ csak jó kérdésre lehet adni. Minél pontosabban tudod, hogy mit szeretnél, annál könnyebben és gyorsabban teljesítjük az álmaid. Ha családi házat építenél, gondold át a következőket (és bízd ránk a megvalósítását 😉 )

  • Milyen stílusú házak tetszenek? (Örömmel vesszük, ha hozol képet!)
  • Mekkora alapterületre van szükséged?
  • Hány szoba legyen? Nagy, kicsi, közepes méretű?
  • Mindenki inkább a saját szobájába elvonulva tölti az időt, vagy a nappaliban zajlik a család élete? Esetleg a konyhában, az étkezőben?
  • Hányan fogjátok használni az épületet most? Öt év múlva? Tíz év múlva? Huszonöt év múlva? Vagy akkor már nem is terveztek ott lakni?
  • Tetőtér vagy nem tetőtér?
  • Mekkora és hány fürdőszoba vagy külön wc lenne az ideális?
  • Jó lenne nyáron napközben „kiköltözni” a teraszra?
  • Fontos a fenntarthatóság? Nyugodtan mondj igent, egy csomó megoldás nem kerül pénzbe. Esetleg lehetőséged van anyagi áldozatot hozni a Földünk jövőjéért? Ha igen, ennek is megmutatjuk a fokozatait.

 

+1 MINDEN MÁST TUDUNK MI

Persze ha érdekel, hogy mi alapján választunk nyílászárót, alakítjuk ki az egyes rétegrendeket, választjuk meg a hőszigetelés anyagát és vastagságát, az interneten rengeteg információt találsz ezekről. De mi mindezt tudjuk helyetted. Ha döntened kell valamiben, ahhoz minden független, szakmai érvet felvonultatunk, pro és kontra. Így te is arra fordíthatod az időd, amit a legjobban szeretsz. Ahogy mi is: otthonokat, munkahelyeket tervezünk.