fbpx

Share
A családi ház tervezésének folyamata-2. rész

A családi ház tervezésének folyamata-2. rész

Előző posztunkban az építész tervező kiválasztásával foglalkoztunk, most azt mutatjuk be, nálunk hogyan zajlik egy családi ház tervezése.

 

Második rész: A tervezés folyamata

 

TERVEZÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

igényfelmérő beszélgetés: Ez egy kérdéssor segítségével vezetett beszélgetés, ahol alkalmunk nyílik megismerkedni egymással. Ebben a posztban írtunk arról, mit érdemes átgondolni az építésszel való első találkozás előtt.

Tervezőként ilyenkor mindenre igyekszünk kitérni, hogy minél tisztább képet kapjunk az elképzelésekről és a lehetőségekről.  Természetesen az objektív információkon túl a megrendelő ízlését és ki nem mondott vágyait is célunk feltérképezni 😊

tervezést előkészítő dokumentum és generáltervezési árajánlat: Elkészítése a konkrét épület tervezését megelőző lépés. Ebben a dokumentumban összegyűjtjük a telekre vonatkozó előírásokat, szabályokat, speciális követelményeket. Az információk birtokában a megrendelői igényeket könnyedén összevethetjük a telek adottságaival. Így már a tervezés elején fény derül az igények és a lehetőségek között esetlegesen fennálló ellentmondásokra. A dokumentum elkészültével végleges generáltervezői árajánlatot adunk.

TERVEZÉS

koncepcióterv fázis: A megrendelői igények és az előkészítő dokumentum együttes tanulságai alapján megtervezzük az épület funkcionális elrendezését, térkapcsolatait, hangulatát. Mi, építészek jellemzően csapatban tervezünk, így sokszor egymástól eltérő, egyaránt értékes megoldások születnek. Ilyen esetben minden, általunk jónak ítélt irányt bemutatunk a megrendelőnek.

főépítészi konzultáció: Bár nem tervfázis, külön figyelmet érdemel a főépítészi konzultáció. Kevesen tudják mit csinál, mégis sokan tartanak tőle. Röviden azt lehet mondani, hogy számos adminisztratív teendője mellett a hozzá tartozó település(ek)en épülő házak településképbe illő megformálásáért felel. Mivel minden főépítész egyéniség, általánosságot nehéz mondani azzal kapcsolatban, hogy mennyire nehéz vagy könnyű velük egy-egy ház kapcsán dűlőre jutni. Annyi biztos, hogy szeretik a minőségi munkát és a jó terveket 😊 Fontos tisztázni, hogy a főépítész javaslatainak betartása nem minden esetben kötelező érvényű, véleménye emlékeztető formájában jelenik meg az egyszerű bejelentési terv mellékleteként. Mindenesetre a megrendelő érdeke és a tervező feladata, hogy olyan terv készüljön, ami a megrendelő vágyainak és a főépítész elvárásainak egyaránt megfelel, hiszen egy támogató főépítészi vélemény vitás esetben döntő lehet.

jóváhagyási tervfázis/vázlatterv:A koncepciótervet bemutatjuk az illetékes főépítésznek, javaslatai alapján finomítjuk, majd (ismételten) elvisszük a megrendelőnek. Ezt az iterációt addig ismételjük, amíg a főépítész és a megrendelő is elfogadják a végleges verziót. Közben elkezdődnek az egyeztetések a statikus, az épületgépész, és az elektromos tervező kollégákkal is. Ez a fázis kiemelt fontosságú, hiszen, az elfogadott jóváhagyási terv alapján készül a végleges dokumentáció.

egyszerű bejelentési terv: A jóváhagyási terven látottakhoz képest a ház megjelenése már lényegében nem változik. Amellett, hogy kidolgozzuk az épület részleteit és a pontosabb műszaki tartalmat, ennek a fázisnak a célja a jogszabályoknak megfelelő dokumentáció elkészítése. Amennyiben a komplett egyszerű bejelentési terv feltöltésre kerül az e-építési naplóba és a hatóság a jogszabályban megadott határidőn belül nem jelez vissza, az épület építhető. (További infók az egyszerű bejelentésről).

 

KIEGÉSZÍTŐ TERVEK (NEM KÖTELEZŐ)

kivitelezési terv:A kivitelezési (röviden: kiviteli) terv tartalmazza az összes műszaki részlet megoldását nagy léptékű rajzokban és részletesebb műszaki leírásban. Ez két szempontból fontos: egyrészt előre választ kapunk a kivitelezés közben felmerülő részlet-kérdésekre, másrészt a kivitelező pontosan számon kérhető a tervek alapján. Minden, építés közben megoldandó probléma óránként tízezrekben mérhető többletköltséget jelent, míg ugyanezeket a tervezőasztal mellett megoldani összességében olcsóbb. (További infók a kiviteli tervről.)

A fentiek az építészeti munkarészre igazak! A szaktervezők munkájáról, kötelező és kiegészítő munkarészeiről a következő bejegyzésben olvashattok majd.

 

Az előző bejegyzésben ígértük, hogy ebből a részből kiderül, mi tart 2-2,5 hónapig egy családi ház egyszerű bejelentési terveinek elkészítésén. A fentiek alapján látható, hogy a tervezés többlépcsős, sok szereplős folyamat. Minden résztvevő hat a többire, minden mindennel összefügg.  Ebből két dolog következik:

1. A módosítások nyújtják a tervezés időtartamát, hiszen minden módosítást mindenkivel végig kell egyeztetni, akár több körben is, ez roppant időigényes. Minél később jön egy módosítási igény, annál több energiát emészt fel, hogy helyreálljon az egyensúly. Ezért kiemelten fontos a jóváhagyási terv, hiszen addig lehet szabadon módosítani a koncepciót. Jóváhagyási tervet követő módosítások időben és pénzben is többletet jelentenek.

2. Rendkívül fontos a hatékony kommunikáció. Itt nem csupán a tervezők közötti információ-áramlásra gondolunk. A tervezés akkor halad jól, ha a megrendelő aktívan részt vesz, gyorsan válaszol a felmerülő kérdésekre.

Reméljük, sikerült átfogó képet adni arról, milyen lépésekre számíthatunk a családi házunk tervezése során. Kérdés esetén állunk rendelkezésre elérhetőségeinken!