fbpx

Share
A családi ház tervezésének folyamata-1. rész

A családi ház tervezésének folyamata-1. rész

Ebben a bejegyzéssorozatban szeretnénk bemutatni, hogy milyen lépésekből áll egy családi ház tervezése.

 

Első rész: Az építész tervező kiválasztása

A tervezés megkezdéséhez mindenképpen szükség van a telekre és az építészre. Korábbi posztunkban már kifejtettük, hogy a legszerencsésebb, ha már a telek kiválasztásába bevonjuk a választott tervezőt. (Itt elolvashatod miért)

Induljunk most onnan, ahonnan a legtöbben szoktak. Megvan a telek, az elhatározás, van elképzelésünk mit szeretnénk, nem maradt más, ki kell választani az építész tervezőt. Az építészeti tervezést mi komplex szolgáltatásnak tekintjük, így elképzelésünk szerint építtetőként az alábbiak mindenképpen elvárhatók a tervezés érdemi megkezdése előtt.

 • Mindamellett, hogy régen rossz, ha hivatkozni kell rá, szerintünk elengedhetetlen a szerződés megléte. Sajnos még manapság is gyakori, hogy nincsen lefektetve, ki, mit, mennyiért, mikorra, vállalt. Ez a későbbiekben vitákra adhat okot és igen képlékennyé teheti a felsorolt kérdésekre adott válaszokat. Csak olyan tervezőt bízzunk meg álmaink házának megtervezésével, aki írásba adja mit vállal!
 • Fontos, hogy a tervező számlaképes legyen. Hozzánk hasonlóan sok tervező egyéni vállalkozó, ezesetben ÁFA fizetési kötelezettség nem terheli a megrendelőt. A tervező számlaképessége azért fontos, mert így hamar kiderül, ha a tervező főállású alkalmazott valahol és a mi házunk tervezését csak esténként tudja bonyolítani. Ha ez a helyzet az nagyon meg tudja nyújtani a tervezés folyamatát és megnehezíti a kommunikációt. Intézzünk mindent hivatalos úton!
 • Legyen elérhető! Ha felhívjuk az építészt vegye fel a telefont vagy aznap hívjon vissza. Ha nyaral írjon sms-t. Válaszoljon az e-mailekre! Tekintve, hogy a tervezés nagyon sok együttműködést igényel, a gördülékeny kommunikáció kiemelten fontos szempont. Ha már az első kapcsolatfelvétel nehezen megy, akkor a későbbiek során sem lehet sok jóra számítani. A hatékony kommunikáció rendkívül fontos, kezeljük ennek megfelelően!
 • Referenciák és honlap megléte manapság elengedhetetlen. Sokat segít, hogy felmérjük a tervező igényességét és tapasztalatát.
 • A tervezőnek az épület nagyságrendi mérete mellett még az ajánlatadás előtt tudnia kell, hogy nagyjából mi az épület tervezett költségvetése, hiszen ez alapján kell majd súlyoznia a tervezés során a gazdasági-, műszaki-, és esztétikai szempontokat. Hatással van az alaprajzi struktúrára az alkalmazható nyílások méretére, a tartószerkezeti rendszerre, egyszóval mindenre. Olyan tervezővel dolgozzunk, aki odafigyel az igényeinkre és a lehetőségeinkre, aki segíteni akar minket a célunk elérésében!
 • Készüljön egyedi írásos/elektronikus ajánlat a házunk tervezésére vonatkozóan! Amennyiben az ajánlatban (ha egyáltalán készül) csak egy négyzetméterre vonatkoztatott ár szerepel, az intő jel. Az ajánlatadás legalább egynapos feladat a tervező számára. Egyrészt az építtető által megfogalmazott esztétikai és műszaki igényszint, helyiséglista, valamint a költségvetés ismeretében a tervezőnek meg kell becsülnie részéről mekkora energia- és időbefektetésre van szükség a tervezés során.
  Másrészt a szakági tervezőket is fel kell keresnie, közvetítenie kell feléjük a megrendelői igényeket, hogy az ő ajánlataikat is be tudja építeni a generál árajánlatba.
 • Egy új családi ház mai jogszabályoknak megfelelő egyszerű bejelentési eljárás lefolytatásához előírt, generál tervdokumentációjának elkészítése ideális esetben a tervezés megkezdésétől számított 2-2,5 hónapot vesz igénybe. Vajon mi tart ennyi ideig? A következő részből kiderül! Elöljáróban annyit, hogy az adottságokhoz és igényekhez illeszkedő térszervezés és a korrekt műszaki tartalom kialakításán túl, rengeteg időt igényel a kommunikáció és a tervmódosítás is. A fenti időtartamtól kirívóan eltérő vállalási határidők esetén érdemes gyanakodni. A jó terv a legjobb befektetés, szánjunk rá időt!
 • Tapasztalatunk szerint a hazai kínálat mind ár, mind minőség szempontjából igen sokrétű. Érdemes kerülni a szélsőségeket. A jelenlegi (2019-es) viszonyok között, egy átlagos méretű (90-110 m2 alapterületű) és átlagos igényszintű új családi ház, egyszerű bejelentési eljárás lefolytatásához előírt, generál tervdokumentációjának elkészítése 1,5-2 millió Ft közötti összeg. A pontos ár főként a telek elhelyezkedéstől függ: talajmechanikai vizsgálat szükségessége, különleges jogszabályi környezet stb. A korrekt és szabályos dokumentáció elkészítése sok hozzáadott tudást igényel. Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a jó terv a legjobb befektetés, ne spóroljunk rajta!

 

A fenti objektív lista után az egyik legfontosabb, ám nehezen mérhető szemponttal zárjuk a tervező kiválasztásához segítséget nyújtó írásunkat.

 

 • Időről időre mindenki olyan élethelyzetbe kerül, hogy fajsúlyos döntéseket kell hoznia miközben nem tudja felmérni a döntés lehetséges következményeit. Gondoljunk csak a pénzügyi és egészségünkkel kapcsolatos dilemmákra, hitelfelvétel kérdésére vagy műtét vállalására. Ilyenkor általában egy szakértőbe helyezzük bizalmunkat, nincs ez másképpen a ház tervezéssel kapcsolatban sem. Olyan tervezőt válasszunk, akivel „működik a kémia” és már az első találkozáskor azt érezzük, bízhatunk benne!