fbpx

Share
Gyorstipp az építésztől – így kezdj neki a lakásvásárlásnak

Gyorstipp az építésztől – így kezdj neki a lakásvásárlásnak

Folytatva a lakhatási kérdésről szóló blogbejegyzéseink sorozatát, most a lakásvásárláshoz szeretnénk pár jó tanácsot, kapaszkodót adni. Ha nem szeretnél családi házat építeni vagy átalakítani, szereted a belvárosi vagy a lakóparki környezetet, akkor a lakások közt érdemes nézegetned. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez egy egyszerűbb út. Már áll a ház, ki van alakítva az összes gépészeti rendszer, csak egy pici ezt meg azt kipofozunk rajta és már kész is. Viszont sajnos ez a legnagyobb buktatója is a lakásvételnek. Rengeteg rejtett probléma ütheti fel a fejét, ami szignifikánsan meg tudja növelni a befektetés költségeit.

Nulladik lépésként a legfontosabb eldönteni – még mielőtt megnyitnánk az első hirdetést –  hogy mik a fő szempontjaink. Válaszokat kell adni a következő kérdésekre:

  • Hol legyen?
  • Régi vagy új építésű?
  • Mekkora?
  • Hányan szeretnénk benne élni és hogyan?
  • Van-e időnk egy átalakításra vagy azonnal költözhető legyen?
  • És a legfontosabb: mekkora az anyagi keretünk?

Nincs annál rosszabb, ha beleszeretünk egy lakásba, ami nem lehet a miénk; vagy ha akkora lesz a szerelem, hogy elvakít, és a hibák ellenére is belemegyünk az adásvételbe.

A pénzügyi helyzetünk felméréséhez érdemes felfogadni egy megbízható pénzügyi tanácsadó segítségét, aki lehetőleg sok bankkal áll kapcsolatban. Manapság elég szigorú törvények szabályozzák a működésüket, és nekünk még pénzbe sem kerül a szolgáltatásuk – a bankok fizetik őket.

Ha ezek megvoltak, fel is szállhatunk az érzelmi hullámvasútra és elkezdhetjük a lakásnézést. A gyeplő kézben tartásához pár tipp és figyelmeztetés a különböző utak választásakor:

 

Új építésű lakások (kb. 2008 után épült)

Elég drága, de legalább rögtön be lehet költözni, és minden működik. Hiszen új. Sajnos ez az elmúlt 5, de inkább 10 évben épült társasházak nagy részére egyáltalán nem igaz. Körülbelül akkora a társasházépítési hullám, mint a ’70-es években tömegesen felhúzott panelházak esetében. A rossz hír, hogy a minőség is hasonló. Csak máshogy: nehezebb észrevenni a hibákat.

Az 5%-os ÁFA által gerjesztett nagy sietség legáltalánosabb következményei:

  • használhatatlan alaprajzok  -> gépészeti akna a nappali közepén/ sötét, mély traktusú életterek / sok közlekedő, kevés hasznos tér
  • alultervezett gépészeti rendszer -> nincs elég melegvíz csúcsidőben
  • rossz statikai tervezés / nem megfelelő kivitelezés -> 1-2 év múlva mély repedések a falon
  • hangszigetelő elemek kispórolása -> ha nem kerül beépítésre a szerkezetek hangszigeteléssel való megszakítása, akkor a folyosókon lépcsőházban keletkezett lépéshangokat hallani lehet a lakásban

 

Régi lakások

Ha egy régi lakást szeretnénk vásárolni, akkor legelőször azt kell végiggondolnunk, hogy be tudjuk-e vállalni a felújítást, vagy ez nem opció számunkra. Bármelyik utat is választjuk, érdemes megnézni a kövekezőket:

  • Földszinti lakás esetében le kell kéredzkedni a pincébe, és megnézni mennyire nedves/vizes.
  • Tetőtéri, vagy legfelső emeleti lakás esetében érdemes megnézni hogy a hőszigetelés, a vízelvezetés, illetve a vízszigetelés milyen állapotban van/van-e egyáltalán?
  • Mely falak bonthatók? Sajnos nem csak a vastag, teherbíró falak módosítása jár statikai következményekkel, hanem a merevítőfalaké is, amik sokszor pont úgy néznek ki, mint egy sima válaszfal.
  • A bauxitbeton a ’30-as és a ’40-es években használatos építőanyag volt, gyors megszilárdulása miatt gazdaságosabbá tette az építkezést. A ’60-as évekre azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a szilárdulás után az anyagban végbemenő reakciók komoly szilárdságcsökkenéshez vezetnek. Ezeknek az épületeknek az állapotát statikai szempontból az ÉMI folyamatosan monitorozza.  Érdemes leellenőrizni, hogy a ház rajta van-e a bauxitbetonból épült házak listáján, ezt a következő linken megteheted: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/bauxitbeton_epuletek.html

 

Hogy könnyebb legyen a döntés a felújítás vagy a költözhető lakás választása közt itt láthattok pár alapvető felújítási költséget egy közepes méretű (50-60 m2) lakás esetében:

  • kémény kibélelése, kazán csere: 700 000 – 2 000 000 Ft (gázvezeték módosítása esetében engedélyezési procedúrán kell végigmenni)
  • elektromos teljesítménybővítés: 32 Amperig ingyenes, viszont ha nem szabványos a villanyóra – általában nem az – akkor körülbelül 140 000 Ft szabványosítani, a bővítést csak ezután végzik el.
  • vízvezeték-rendszer cseréje és kiépítése: 350 000 – 800 000 Ft
  • elektromos hálózat cseréje és kiépítése: 500 000 – 1 200 000 Ft

Látható, hogy nem mindegy, hogy ezeknek az intervallumoknak melyik feléből kerülnek ki a mi költségeink. Megjósolni nehéz, hiszen rengeteg tényező befolyásolja az árakat. Szerencsére pont emiatt egyre többen vonnak be építészt már a lakásválasztási stádiumban is, nem csak az átalakítás/felújítás tervezési munkáit bízzák rá. Ha Te is szeretnéd elkerülni a meglepetéseket, akkor keress fel minket bátran!

 

borítókép: “WoZoCo” apartmanok, Amszterdam. Építészet: MVRDV, 1997